Stanovisko Gábora Gála o rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva o dvojakom občianstve

06.06.2013 Bratislava

Strana Most-Híd dlhodobo zastáva názor, že je v rozpore s ústavou, aby dvojaké občianstvo rozdeľovalo slovenských občanov na tých, ktorí ešte mohli mať dve občianstva a na tých, ktorí si to už po zmene zákona o občianstve nemôžu dovoliť. Nejde o ten istý argument, ktorý bol teraz prerokovaný v Štrasburgu.

Pred Európskym súdom v Štrasburgu zlyhal pokus dvoch občanov o modelový prípad, ktorý by potom vynútil zmenu súčasnej legislatívy. Podľa nášho názoru však to, že tento pokus nebol Štrasburgom podporený ešte neznamená, že ide o dobrý a spravodlivý zákon, ktorý by sme mali zachovať. A to nie je len názor strany Most-Híd, veď v posledných mesiacoch sme boli svedkami, že existuje rad politických síl ktoré by radi zmenili tento morálne neudržateľný a z hľadiska štátu škodlivý zákon.

Veríme, že v prípade dvojakého občianstva, racionálne myslenie napokon prekoná neopodstatnené obavy, a NR SR sa rozhodne zmeniť tento zákon, aby štát zbytočne nestratil svojich vlastných občanov. Myslíme si, že Slovensko by sa malo tešiť každému občanovi, ktorý by chcel zostať občanom Slovenskej republiky, a nie ich silou mocou vyhnať zo spoločnosti.
 
Zuzana Bačiak Masaryková
tlačová tajomníčka
 

Vyberte región